Exposiciones

Inicio » Exposiciones temporales » Museus per la igualtat. Diversitat i inclusió

Museus per la igualtat. Diversitat i inclusió

El Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ celebra el Dia Internacional dels Museus junt amb l’alumnat de l’IES Serra d’Espadà

El 18 de maig se celebra aquesta efemèride en què l’ICOM, organisme que aglutina tots els museus del món, vol fer visible i promoure la important tasca que realitzen els museus pel que fa a l’enriquiment cultural dels seus entorns immediats, però també pel que fa a la difusió del patrimoni que custodien entre els seus visitants d’altres indrets.

Tots els anys, l’ICOM proposa una temàtica perquè aquells museus que ho desitgen, durant aquests dies, facen activitats al voltant d’un lema per tal de posar en relleu aquest dia tan assenyalat. El lema triat per a enguany ha estat Museus per la igualtat. Diversitat i Inclusió. El seu objectiu és sensibilitzar al públic del fet que els museus són un mitjà important per als intercanvis culturals, l’enriquiment de les cultures, l’avanç de l’enteniment mutu, la cooperació i la promoció de la pau. Concretament per al 2020 la celebració pretén convertir-se en punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, així com promoure eines per identificar i superar els prejudicis en allò que mostren els museus i les històries que conten.

El Museu del Taulell d’Onda vol adherir-se a molts museus, repartits per tots els continents, que programaran activitats amb aquesta intencionalitat, i amb un nou repte que aquest any serà una mica diferent a causa de la pandèmia global provocada per la crisi sanitària de la COVID 19. Com ja és habitual en els darreres anys, el Museu del Taulell se suma a aquesta celebració amb un projecte educatiu conjunt amb l’IES Serra d’Espadà, on l’alumnat participant sempre té un paper especialment rellevant, ja que, guiats pel professorat, realitzen obres d’art i instal·lacions que s’ajusten a la temàtica proposada per l’ICOM i que s’exposen a les sales del Museu.

Des de l’any 2014 es va repetint aquest projecte de col·laboració entre aquestes dues entitats educatives. Un gran projecte de centre que involucra un nombre important de professors de distintes àrees i implica també l’alumnat. En cada edició l’alumnat realitza visites al Museu per dur endavant els seus projectes artístics amb tallers de manipulació del fang i pintura ceràmica. El resultat: producció artística amb el denominador comú de la proposta que llança l’ICOM. Per a l’edició d’enguany, com que el Museu es troba tancat al públic per l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol, el format és diferent. Les imatges d’aquesta exposició virtual corresponen als treballs realitzats a casa per l’alumnat durant el confinament, basant-se en el lema suggerit i sota la supervisió del seu professorat. Són una reflexió sobre la diferència i la diversitat; sobre les mirades diferenciades, les sensibilitats diverses, la inclusió i el respecte per l’altre, les desigualtats entre persones i cultures o sobre les distintes interpretacions del món i de les societats.

Aquesta exposició virtual que presentem, és una nova mostra de l’adaptació que tota la societat està fent per a conviure amb aquesta situació anòmala que ens ha tocat viure i que estem passant, no exempts de dificultats, per combatre la pandèmia global pel coronavirus.

Des de l’Ajuntament d’Onda s’ha posat al servei de tota la població els recursos necessaris per a combatre aquesta crisi social i, com no podia ser d’altra manera, també des de l’Àrea de Cultura. Una àrea que ha pres especial protagonisme durant l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol, ja que ha sigut de gran ajuda proporcionant infinitat de recursos per al confinament obligat a què hem estat sotmesos tota la ciutadania. Gràcies a la cultura hem pogut gaudir de propostes teatrals, musicals, cinematogràfiques, plàstiques, literàries, etc. que ens han proporcionat un major benestar i major capacitat per a sobreposar-nos donades les circumstàncies.

En concret també ha estat així des del nostre Museu del Taulell ‘Manolo Safont’, que tot i haver hagut de tancar al públic, no ha deixat de treballar en les seues funcions principals de conservació, investigació i difusió de les col·leccions que custodia, actualitzant els inventaris i la catalogació de peces, aprofundint en les recerques iniciades o en la preparació de pròxims projectes expositius. Tot per no interrompre la dinàmica de gestió de les col·leccions i així poder garantir la protecció del nostre patrimoni. Però també s’ha volgut donar continuïtat als  projectes educatius. Durant aquests mesos, s’han interromput molts projectes i activitats que hi havia previstos; per això, també ens hem vist en la necessitat d’adaptar-nos a la nova realitat, per una banda, amb propostes virtuals per a famílies i públic en general i, per una altra, generant materials didàctics per al professorat de la localitat que permeten mantindre la relació ja tradicional i que els ajude en la seua important tasca que estan duent a terme i que cal valorar.

AL DOCUMENT ADJUNT TROBAREU EL DOCUMENT-EXPOSICIÓ

Datos

Fecha de inicio

18/05/2020

Fecha de finalización

30/05/2020

Temática

Dia Internacional dels Museus

Autor/es

Museu del Taulell Onda

Comisariado

Vicent Estall i Poles / Marc Ribera Giner

Colaboran

Museu del Taulell Onda

Documento adjunto

    Noticias

    Inauguració  de l´ exposició d´ELS OFICIS, amb els treballs realitzats a l´aula i al museu per l’alumnat de 4t de Primària de la localitat. El passat 29 de febrer es va inaugurar la 19ª edició d «Els Oficis», amb els treballs realitzats per  al voltant de 300 alumnes dels centres educatius d´Onda , de la […]

    • La Sala de Exposiciones del Museu del Taulell Manolo Safont de Onda acoge la exposición monográfica sobre la figura histórica del diseñador Pascual Canós Cotolí, que tendrá lugar del 29 de febrero al 28 de abril de 2024. • Se exhiben bocetos, maquetas, dibujos y piezas originales procedentes del archivo personal del diseñador villarrealense […]

    En un acto simbólico de importancia para la historia cerámica de Onda, el Museo del Azulejo Manolo Safont ha recibido, esta mañana en CEVISAMA, las actas, memorias y documentación correspondientes a los productos cerámicos premiados con los Alfa de Oro 2024. El evento ha sido presidido por la alcaldesa de Onda, Carmina Ballester, y el presidente de la Sociedad Española de Cerámica y Vidrio (SECV), Alfredo González, junto a representantes de las empresas galardonadas: RealOnda, Fustecma e Igeneo.