Exposiciones

Inicio » Exposiciones temporales » Dia Internacional dels Museus

Dia Internacional dels Museus

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museu i per aquest motiu el Museu del Taulell inaugura, no una sinó dues exposicions temporals que s’entremesclen entre elles. Es tracta per una banda de la instal·lació titulada CULTURA, CONFITURA… PAISATGES CULTRUALS, fruit d’un projecte educatiu, intens, i de col·laboració entre el Museu del […]

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museu i per aquest motiu el Museu del Taulell inaugura, no una sinó dues exposicions temporals que s’entremesclen entre elles. Es tracta per una banda de la instal·lació titulada CULTURA, CONFITURA… PAISATGES CULTRUALS, fruit d’un projecte educatiu, intens, i de col·laboració entre el Museu del Taulell i l’IES Serra d’Espadà. I per altra banda, sota el títol SUBSTÀNCIA CREMADA, exposem una sèrie de fotografies sobre les restes d’antigues fàbriques d’Onda realitzades per la fotògrafa Milena Villalba.

Cada any l’ICOM (organisme que aglutina a tots els museus del món), escull un lema per a la celebració d’aquesta efemèride. El lema d’enguany és MUSEUS I PAISATGES CULTURALS. Lema al que s’adscriu aquest mostra.

El primer dels projectes, el de l’Institut, ens mostra els treballs que han realitzat vora 300 alumnes i naix d’una iniciativa dels professors de l’assignatura Plàstica i visual per un costat,i del Cicle Formatiu de Vidre i Ceràmicaper l’altr. Que han incorporat les visites i activitats realitzades al Museu al desenvolupament dels seus projectes a l’aula. A partir d’ací, en col·laboració amb els educadors del Museu, s’han anat succeint una sèrie de fases i d’activitats, tant a les aules com al Museu, que a poc a poc han anat donant forma al projecte d’instal·lació educativa que hui presentem, i en el que els propis alumnes també han participat tant en el muntatge com en el disseny del recorregut que ens proposa la instal·lació. on s’ha volgut ha més dotar-lo del sentit poètic i suggeridor al que ens transporten els nostres paisatges culturals tan propers com el ribàs, el taulell, la industria, les lletres, la terra, la ciutat, els edificis….

Cal destacar el caràcter creatiu, cooperatiu, de col·laboració, evolutiu, participatiu… que han promogut els professors participants, tant entre els propis companys, com entre l’alumnat o com a nivell institucional entre dues entitats eminentment educatives com són el Museu i l’Institut.

Tant mateix, i seguint amb aquest caràcter interdisciplinari de la mostra i per ser més fidels si cap encar al lema dels paisatges culturals. Hem intercalat a la mostra, la col·lecció de fotografies de fàbriques antigues d’Onda titulada Substància cremada de l’autora Milena Villalba. Que ens transporta a un reportatge artístic i molt sensible, testimoni de les restes i últims vestigis del paisatge cultural industrial que ens han llegat les generacions predecessores a la localitat.

I lligant amb aquestes exposicions, cal recordar, continuant amb els actes de celebració del Dia Internacional dels Museus, que este dissabte que ve 21 de maig, a les 10:00 del matí, us esperem a la porta de La Campaneta ja que tindrà lloc un recorregut cultural sobre el paisatge fabril d’Onda a càrrec de Vicent Estall, Director del Museu, on podrem conèixer, i segurament descobrir per a molts de nosaltres, vestigis i emplaçaments testimonials de les antigues fàbriques que hui passen gairebé desapercebuts per les inevitables transformacions urbanístiques que sofreix la ciutat.

Cal agrair la implicació de tot el professorat implicat, en especial a Toni, i la col·laboració de la ceramista Joana i la voluntarietat d’Angels. També el treball i implicació de tots els companys del Museu i com no, la participació de l’alumnat, protagonistes últims de tot el procés, a tots ells enhorabona.

Museu del Taulell

Datos

Fecha de inicio

18/05/2016

Fecha de finalización

05/06/2016

Temática

Museus i Paisatges Culturals.

Autor/es

Exposició conjunta: "Substància cremada" de Milena Villalba. - "Cultura, confitura... paisatges culturals". Instal·lació a càrrec de l'alumnat de l'IES Serra d’Espadà.

Comisariado

Vicent Estall i Poles / Marc Ribera Giner

Colaboran

Milena Villalba, Aranea, El fabricante de Espheras i Cel-Ras “Cultura, confitura…paisatges culturals”: Departament d'Arts Plàstiques, alumnes de l'IES Serra d’Espadà, Onda

Documento adjunto

    Noticias

    Los Alfa de Oro 2023 entregan las actas al Museo del Azulejo de Onda para su custodia y puesta en valor

    El Museo del Azulejo Manolo Safont ha presentado su nuevo catálogo de actividades para el primer trimestre de 2023. Bajo el lema ‘Viu la cultura ceràmica’, la institución propone numerosos talleres, visitas y exposiciones para fomentar la cultura cerámica mediante la participación de los visitantes y un enfoque dinámico y ameno.

    El Museo del Azulejo Manolo Safont de Onda ha recepcionado los dos proyectos galardonados en la 46ª edición de los Alfa de Oro de Cevisama para exhibirlos y custodiarlos en la colección permanente dedicada a la innovación cerámica. Las propuestas de innovación ganadoras pertenecen a las empresas Vicar y Akcoat e Hinojosa Packaging Solutions.