Exposiciones

Barro.es

L'exposició s'emmarca dintre de la programació prevista per celebrar el Dia Internacional dels Museus que tindrà lloc el proper dilluns 18 de maig.

Tots els anys, coincidint amb aquesta data, l’ICOM que és la institució que agrupa tots els museus del món, per celebrar aquest dia escull un lema. El lema d’enguany ha estat: Museus per a una societat sostenible.

Per això aquesta exposició, BARRO.ES “Cerámica tradicional y creativa de las ciudades cerámicas españolas”, ens ofereix un recorregut per la diversitat de l’elaboració ceràmica que podem trobar a distintes ciutats espanyoles. Conèixer aquesta divesitat i posar-la en valor ens ajuda a potenciar la tradició ceràmica, tan arrelada en la nostra societat, y a respectar el nostre patrimoni cultural. Es a dir, contribueix a sensibilitzar-nos cap a un desenvolupament més sostenible culturalment parlant.

L’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica (AeCC) , creada a finals de 2007, agrupa a uns trenta municipis amb forts llaços amb la ceràmica, ja siguen de tipus productiu (presència de tallers) , culturals (museus, patrimoni ceràmic, concursos), formatiu (escoles de ceràmica, cursos) o de tipus comercial (fires, botigues i altres esdeveniments semblants). Formen l’AeCC un ampli ventall de municipis: xicotets, mitjans i grans, de costa o interior, de producció més artesanal o més industrial, però a tots els uneix la mateixa passió pel fang com a matèria primera per a expressar-se artísticament i fer objectes útils a la societat. En 2014, a més, l’AeCC ha creat l’Agrupació Europea de Ciutats de la Ceràmica, junt amb les associacions nacionals d’Itàlia, França i Romania, amb la qual cosa sumem quasi 100 ciutats, la qual cosa ens permet buscar objectius molt més ambiciosos a nivell internacional.

Precisament aquesta exposició té com a missió visualitzar aquesta àmplia diversitat de municipis que conformen la nostra xarxa. En ella el visitant podrà saber algunes peculiaritats dels nostres pobles i ciutats: dades generals del municipi, les seues festes, patrimoni cultural, vincles amb la ceràmica i els seus recursos ceràmics (tallers, escoles, esdeveniments, etc.). Als textos dels panells, molt succints, els acompanyen unes imatges que ajudaran a entendre el que en ells s’explica de cada membre de l’associació. Però aquesta exposició no seria completa sense la presència del realment rellevant: la ceràmica. És per això que tots els municipis estan representats amb tres o quatre obres que reflecteixen la seva producció ceràmica, obres que han sigut cedides gratuïtament pels seus autors per a viatjar amb l’exposició.

La nostra ceràmica necessite hui més que mai el suport d’institucions i ciutadania, ja que s’ha vist molt afectada pels materials industrials, nous hàbits socials i una feroç competència de productors estrangers, sobretot asiàtics, els productes i preus de la qual posen en un gran compromís als nostres artesans. Però no devem ni podem escudar-nos en la queixa permanent. Hem de renovar-nos, innovar, millorar i adaptar els nostres productes a un públic que ara és majoritàriament urbà, de classe mitjana, amb gustos estètics actuals i aquesta exposició és, precisament, una mostra de com aquesta tendència està començant a calar en els nostres ceramistes. Ara li toca al públic conéixer, valorar i, per què no?, comprar la nostra ceràmica, que és de gran qualitat, diversa, útil, bonica i no precisament cara.

Datos

Fecha de inicio

15/05/2015

Fecha de finalización

31/08/2015

Temática

Día internacional de los Museos

Autor/es

Museu del Taulell Onda

Comisariado

Vicent Estall i Poles / Marc Ribera Giner

Colaboran

l´Associació Espanyola de Ciutats Ceràmiques, AECC

Documento adjunto

    Noticias

    El pasado 14 de mayo  el Museu del Taulell «Manolo Safont» de Onda participamos en el Seminario organizado per Treball Solidari  «Museos con consciencia global» celebrado en el Etno de Valencia y financiado por la Generalitat Valenciana. Como  participantes dentro de este proyecto  Marc Ribera Giner, Técnico Educador del museo, asistió a la mesa redonda […]

    Inauguració  de l´ exposició d´ELS OFICIS, amb els treballs realitzats a l´aula i al museu per l’alumnat de 4t de Primària de la localitat. El passat 29 de febrer es va inaugurar la 19ª edició d «Els Oficis», amb els treballs realitzats per  al voltant de 300 alumnes dels centres educatius d´Onda , de la […]

    • La Sala de Exposiciones del Museu del Taulell Manolo Safont de Onda acoge la exposición monográfica sobre la figura histórica del diseñador Pascual Canós Cotolí, que tendrá lugar del 29 de febrero al 28 de abril de 2024. • Se exhiben bocetos, maquetas, dibujos y piezas originales procedentes del archivo personal del diseñador villarrealense […]