- Inauguració de l´ exposició d´ELS OFICIS, amb els treballs realitzats a l´aula i al museu per l’alumnat de 4t de Primària de la localitat.
El passat 29 de febrer es va inaugurar la 19ª edició d «Els Oficis», amb els treballs realitzats per al voltant de 300 alumnes dels centres educatius d´Onda , de la mà del professorat i de l´equip del museu, l´educador, Marc Ribera i la ceramista ,Joana Segura.
L´exposició convida a la reflexió sobre l´evolució dels oficis tradicionals front als moderns. Permaneixerà oberta al públic fins el proper 17 de març.
En quant al procediment de l´activitat d´»Els Oficis» , es divideix en quatre processos entrellaçats que es desenvolupen en dos espais diferents.
A l’aula: els alumnes han d’elaborar una recollida d’informació sobre oficis tradicionals d’Onda, del passat i en l’actualitat. Amb fotografies, comentaris, entrevistes, tires històriques, fitxes comparatives… Tot per conèixer la influència d’aquells oficis típics d’Onda i com han evolucionat en la actualitat.
(El Museu prepara una documentació base a partir de la qual els docents poden treballar el tema. La informació replegada la poden dissenyar i elaborar per equips, individualment o tota la classe en conjunt, i es recomana treballar formats grans).
Al Museu: mentre es va treballant la diferent informació, els alumnes visiten les exposicions permanents del Museu, i junt amb el seu educador, poden analitzar com al llarg de l’evolució del taulell, aquest, ha utilitzat els oficis per a la seva decoració i com aquests dissenys han variat depenent de l’època en que es trobaven. Aquesta visita ha de servir per arreplegar informació que complete la ja recollida. També es presta atenció especial a l’exposició l’Etnologia industrial del taulell, per tal d’aprofundir en els oficis vinculats a la industria del taulell que es tan important per a la societat passada i actual d’Onda. Després, els alumnes, al taller de l’Escola de Ceràmica del Museu, reben una explicació de les tècniques a utilitzar per a decorar els seus propis taulells. Realitzen les seves pròpies peces ceràmiques basant-se en redolins i auques que han treballat a l’aula, les peces consisteixen en els dissenys elaborats pels propis alumnes que traslladen al taulells segons les tècniques de l’ofici del ceramista artesà decorador de taulells.
Un altra vegada a l’aula: Els alumnes han de dissenyar i elaborar el material necessari per a decorar taulells ajustant-se a les explicacions del Museu. Per a lo que s’han d’inventar i crear rodolins o auques que il·lustren en paper per a traure després els seus estarcits. A més, han de traslladar el recull d’informació al conjunt de la ja recollida.
Un altra vegada al Museu: Per a acabar, els alumnes decoren els seus propis taulells amb el material generat a l’aula, que una vegada acabats, el personal del Museu i els mestres organitzen una exposició en les dependències museístiques amb tots els treballs i documentació utilitzada.