Exposiciones

Inicio » Exposiciones temporales » Trens, vies i taulells. Un projecte plàstic sobre la Panderola

Trens, vies i taulells. Un projecte plàstic sobre la Panderola

Al Museu del Taulell estem molt contents per aquesta nova exposició temporal, bé, més que d’exposició hauríem de parlar d’instal·lació. Una instal·lació titulada TRENS, VIES I TAULELLS, que és conseqüència d’un projecte educatiu, intens, i de col·laboració entre el Museu del Taulell i el IES Serra d’Espadà d’Onda, i que ens mostra els treballs finals, […]

Al Museu del Taulell estem molt contents per aquesta nova exposició temporal, bé, més que d’exposició hauríem de parlar d’instal·lació. Una instal·lació titulada TRENS, VIES I TAULELLS, que és conseqüència d’un projecte educatiu, intens, i de col·laboració entre el Museu del Taulell i el IES Serra d’Espadà d’Onda, i que ens mostra els treballs finals, que durant tot el projecte, en les seues distintes fases de treball, han realitzat alumnes de 1r, 3r i 4t de la ESO, vora 400 alumnes.

La instal·lació té aquest títol perquè comença en febrer de 2014, amb l’exposició que sobre la Panderola vam tindre al Museu, que comptava entre les seves peces amb un vagó original de 1901. Els professors de l’assignatura Plàstica i visual de l’Institut van aprofitar aquella exposició per vindre al Museu a dibuixar aquell vagó, i a partir d’ahí es van anar succeint una sèrie d’activitats tant a les aules com al Museu, que poc a poc van anar donant forma al tot el projecte. Fins finalitzar amb la instal·lació en la que els alumnes també han participat tant en el muntatge com en el disseny.

Tot el procés de treball es pot trobar descrit forma d’article en el document pdf adjunt.

Però si cal recalcar, que totes les activitats sempre s’han desenvolupat en conseqüència amb la programació curricular de l’aula. I en tot moment, el projecte ha estat impregnat d’una actitud de col·laboració, participació i comunicació entre tots els participants: alumnat, professors i educadors del Museu, fet que ha possibilitat tot el procés.

Igualment important ha estat el caràcter interdisciplinari del projecte, ja que juntament a la plàstica i l’artística, també s’han tocat aspectes històrics, de coneixement del medi, la tecnologia, etc.

Per altra banda, el 18 de maig, se celebra el Dia Internacional dels Museus, nosaltres ens vam avançat al dia 16 aprofitant aquesta instal·lació per a celebrar-ho, i és que la casualitat ha fet que el lema que ha triat enguany per celebrar este dia l’ICOM, organisme que agrupa tots els museus del món, siga LES COL·LECCIONS CREEN CONEXIONS. Lema idoni per a aquest projecte on s’han treballat moltes connexions:

· La connexió entre aquella col·lecció de la Panderola i les col·leccions del Museu

· La connexió entre dos institucions educatives com el Museu i el Institut

· La connexió entre alumnes, professorat i educadors del Museu

· La connexió entre el passat i el present

· La connexió que la Panderola feia amb el Grau de Castelló tant per a persones com per mercaderies, i així podríem seguir…

Per entendre millor el projecte i com a una pesa més de la instal·lació, en la exhibició es podia visualitzar un curt vídeo editat a partir de fotografies fetes pels propis alumnes que ens mostrava les distintes fases de treball.

Però el recorregut que ens proposa la instal·lació, ha volgut ha més de mostrar tot aquest proces de treball, també mostrar el sentit poètic i suggerent al que ens transporten les vies del tren quan s’allunyen cap a l’horitzó. Així que vos invitem a pujar al tren i a gaudir del paisatge d’aquesta mostra.

Datos

Fecha de inicio

16/05/2014

Fecha de finalización

01/06/2014

Temática

Un projecte plàstic sobre la Panderola

Autor/es

Museu del Taulell

Comisariado

Vicent Estall i Poles / Marc Ribera Giner

Colaboran

Museu del Taulell

Documento adjunto

    Noticias

    Inauguració  de l´ exposició d´ELS OFICIS, amb els treballs realitzats a l´aula i al museu per l’alumnat de 4t de Primària de la localitat. El passat 29 de febrer es va inaugurar la 19ª edició d «Els Oficis», amb els treballs realitzats per  al voltant de 300 alumnes dels centres educatius d´Onda , de la […]

    • La Sala de Exposiciones del Museu del Taulell Manolo Safont de Onda acoge la exposición monográfica sobre la figura histórica del diseñador Pascual Canós Cotolí, que tendrá lugar del 29 de febrero al 28 de abril de 2024. • Se exhiben bocetos, maquetas, dibujos y piezas originales procedentes del archivo personal del diseñador villarrealense […]

    En un acto simbólico de importancia para la historia cerámica de Onda, el Museo del Azulejo Manolo Safont ha recibido, esta mañana en CEVISAMA, las actas, memorias y documentación correspondientes a los productos cerámicos premiados con los Alfa de Oro 2024. El evento ha sido presidido por la alcaldesa de Onda, Carmina Ballester, y el presidente de la Sociedad Española de Cerámica y Vidrio (SECV), Alfredo González, junto a representantes de las empresas galardonadas: RealOnda, Fustecma e Igeneo.