Noticias

3es JORNADES D'INVESTIGACIÓ EN EDUCACIÓ ARTÍSTICA Y MUSEUS

El Museu del Taulell presenta els seus programes educatius en les jornadas d'investigación de València.

Els dies 4 i 5 de desembre varen tenir lloc a València, en les instal·lacions del MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), les 3es Jornades d'Investigació en Educació Artística i Museus, que varen abordar diferents aspectes de l'actualitat dels museus, així com la importància d'elaborar projectes en què s'interpreten les necessitats dels nous públics. Les noves tendències internacionals en les investigacions sobre l'educació en els museus van ser el principal tema de debat, les noves metodologies utilitzades i els punts de vista diferents per a establir ponts i intercanvis entre educadors, gestors, empreses i museus van generar una molt gran i rica varietat d'aportacions.

Els grups d'investigació universitaris de tot l'estat espanyol que treballen en aquests temes i que mantenen col·laboracions amb prestigiosos museus i empreses, varen presentar els seus treballs, projectes i idees, així com les seves últimes investigacions que reflexionen sobre les possibilitats de futur pel que fa a l'Educació Artística en els centres museístics.

El Museu del Taulell “Manolo Safont” d'Onda, col·labora i està present des de fa ja uns anys amb el grup de recerca Art i Educació de la Universitat de València. Aquest grup treballa entre d'altres amb la idea d'aproximar les relacions entre el col·lectiu docent i els educadors dels museus. Idea que va ser l'objecte de la ponència “Indagando en las actividades educativas de los museos de cerámica valencianos”, que varen impartir el Dr. Ricard Huerta de la Universitat de València i Marc Ribera, coordinador dels programes educatius del Museu del Taulell “Manolo Safont”. La mencionada ponència va fer un recorregut des de les propostes més innovadores en educació de museus que planteja el grup de recerca, passant pels plantejaments d'una futura tesi que investiga el panorama educatiu dels museus de ceràmica valencians i acabant amb el cas concret de les experiències educatives que porta endavant el Museu del Taulell com a exemple d'aplicació a la quotidianitat de les investigacions universitàries i on prenen un especial protagonisme els docents de la localitat.

En aquestes jornades també es va presentar el llibre “Mentes Sensibles. Investigar en educación y en museos” editat pel Servei de Publicacions de la Universitat de València i que replega les aportacions dels diversos grups d'investigació que plantegen novedoses i múltiples maneres de treballar en projectes comuns els museus, les escoles i les universitats, tot per tal de potenciar les possibilitats que afavoreixen un millor enteniment en l'aplicació de l'educació artística en les accions que es promouen des d'aquestes institucions. La tasca realitza al Museu del Taulell apareix protagonista en aquest llibre en l'article que du el mateix títol que la ponència mencionada anteriorment, que situa el Museu d'Onda en la corrent de les últimes tendències en educació de museus a l'estat espanyol.


[+] Ir al archivo de noticias