Noticias

CONFERENCIA MARC RIBERA

13/12/2018 - Estratčgies del professorat en les visites a museus de cerŕmica. El cas del Museu del Taulell d'Onda.

TRAJECTÒRIA MARC RIBERA

La trajectòria formativa, investigadora i professional de Marc Ribera Giner està lligada a l'estudi i la preocupació per la vinculació que s'estableix entre els entorns educatius formals i els no formals, amb especial atenció a les relacions entre els docents i els educadors de museus.

En quant a formació, és llicenciat en Belles Arts per la UPV i ha cursat nombrosos cursos relacionats amb l'educació i els museus, destacant un màster en museologia i un diploma sobre gestió de museus i educació artística entre d'altres.

Pel que fa a la faceta investigadora, és Doctor en Filosofia per la UV i està lligat des de 2006 al Grup de Recerca CREARI de l'Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la UV, havent escrit i publicat nombrosos articles científics i d'opinió en revistes i publicacions especialitzades, i a participat com a assistent, conferenciant o com a membre del comitè organitzador en diversos cursos, jornades, worckshop, congressos...

Compta amb més de 15 anys d'experiència professional com a tècnic-educador del Museu del Taulell d'Onda, on realitza en la actualitat tasques de diversa índole i projectes expositius, però sobretot desenvolupa el Projecte Educatiu, que va ser guardonat en 2017 amb el Premi Romà de la Calle d'AVALEM (Associació Valenciana d'Educadors de Museus i Patrimoni) a l'impuls de l'educació artística en museus en la modalitat de institució. També ha treballat en altres museus de ceràmica com el Museu de Ceràmica de d'Alcora o el Museu Nacional de Ceràmica «González Martí», becat pel Ministeri de Cultura.

Exerceix docència des de 2008 al Diploma de Postgrau Gestió de Museus i Educació Artística i ha estat membre del jurat i comissari de l'exposició en diverses edicions del Premi Nacional de Ceràmica de l'Associació Espanyola de Tècnics Ceràmics.

Entre altres associacions vinculades a l'educació, des de 2015 és vocal de la Junta de l'Associació Valenciana d'Educadors de Museus (AVALEM).


RESUM PONÈNCIA:


Amb els anys s’ha consolidat una programació educativa al Museu del Taulell «Manolo Safont» que any rere any ha anat generant una expectativa cada vegada més gran entre la població del seu entorn. Amb mires de créixer i evolucionar, ha estat necessari un desenvolupament continu de projectes didàctics canviants, flexibles i actualitzats per respondre a les necessitats dels diferents públics que en gaudeixen. Fomentant la implicació dels participants i la bona comunicació amb l’educador del museu per teixir una sèrie d’activitats per arribar al màxim nombre de col·lectius possibles.

L'estructura educativa del Museu del Taulell va servir de base per fer un estudi de cas que exemplificara i il·lustrara els resultats i la recerca qualitativa derivada de la tesi doctoral Activitats educatives als museus de ceràmica Valencians. Estratègies del professorat. En ella es descriu i es reflexiona sobre l'estat de panorama educatiu als museus, als museus locals, als museus de ceràmica. Des del prisma dels postulats en Educació Artística, es fa una revisió de les tendències pel que fa a la vinculació que existeix entre els centres educatius de primària i les col·leccions museogràfiques de ceràmica al País Valencià, també entre els mestres i els educadors de museus, i finalment, entre l'àmbit formal i el no formal.

>> Descargar fichero adjunto: projecte educatiu museu taulell-compressed.pdf


[+] Ir al archivo de noticias