Noticias

CONFERČNCIA

El Museu del Taulell presenta un plafó cerŕmic dissenyat per l'afamat artista catalŕ Josep Maria Subirachs.

El passat 2 de juny, a la sala d'actes del Museu del Taulell, va tenir lloc la conferència Presentació d'un plafó ceràmic dissenyat per Josep Maria Subirachs.


L'Ajuntament d'Onda és conscient del gran bagatge històric i artístic que custodia el Museu. El Museu del Taulell Manolo Safont com a gran contenidor cultural de la nostra població té com a finalitat la conservació, investigació i difusió irreemplaçable de la història de la ceràmica i la seua industria en la Comunitat Valenciana.


En el context de la col·laboració entre la institució museística i la societat civil, el Museu ha presentat un plafó ceràmic que s'acaba d'incorporar a la seua exposició permanent. Aquest plafó té importància en quant que va seguir un procés excepcional de creació i en quant que el seu disseny està realitzat per un gran artista de ressò internacional, Josep Maria Subirachs. Convertint-se en un exemple paradigmàtic de col·laboració entre Art i indústria on conflueixen la creativitat i el llenguatge artístic amb els processos industrials.


Josep Maria Subirachs, afamat escultor català, va ser l'artista escollit per l'empresa Gres de Valls, S.A. (hui desapareguda) per dur endavant l'any 1999 un magnífic i innovador projecte. La importància del qual, radica en el procés de recerca de les tècniques ceràmiques industrials més adients per ser fidels al llenguatge, la creativitat i la pròpia recerca de l'artista.


La historiadora de l'Art Judit Subirachs-Burgaya (Doctora en Història de l'Art per la Uninversitat de Barcelona) i el Tècnic Ceràmic Pepe Ribera (Doctor en Ciències Químiques per la Universitat Jaume I de Castelló) han estat els encarregats d'impartir la conferència de presentació del Plafó.


Ceràmica se'n fa, se n'ha fet i se'n farà a molts llocs, i cadascun d'aquests llocs la fa amb unes característiques particulars, les seves pròpies. La particularitat de la ceràmica d'Onda i la de la Província de Castelló, és la de l'elaboració de la ceràmica industrial, l'elaboració de la ceràmica plana d'aplicació arquitectònica.


Com a qualsevol indústria, el sector del taulell a Castelló ha necessitat sempre d'un alt grau d'innovació, de creativitat en els seus dissenys, per posicionar-se capdavantera mundial. Però com és sabut, les tendències estilístiques i de disseny, les marca l'Art, les marquen els artistes. Per això la industria, en aquest afany creatiu, ha estat precís que en major o menor mesura es relacionés amb l'art.


El que presenta el museu amb aquest plafó ceràmic, es precisament això, un magnífic i innovador projecte «artístic-industrial», que ja es pot veure instal·lat a l'exposició del Museu.

>> Descargar fichero adjunto: plafo subirachs.pdf


[+] Ir al archivo de noticias