Noticias

PROJECTO EDUCATIVO

El Museu del Taulell i el CEIP Baltasar Rull d'Onda programen un projecte educatiu sobre el 9 d'octubre per als alumnes de 5č de primŕria.

Per al mes d'octubre d'aquest curs escolar 2010 – 2011, el Museu del Taulell i el CEIP Baltasar Rull d'Onda, han dut a terme un projecte educatiu emmarcat en la festivitat del 9 d'octubre, data tan assenyalada per als valencians.

El projecte, amb un caràcter experimental per ser la primera vegada que es posava en marxa, ha volgut ser una reflexió sobre les imatges que per la seua simbologia, engloben o representen a un grup determinat de persones com es el cas dels escuts.

Al Museu del taulell trobem molts exemples d'escuts de poblacions, heràldics, gremis... que apareixen representats com era costum, en els taulells de l'època medieval. També al centre històric d'Onda trobem representacions visuals d'aquest tipus, com els escuts gravats al sostre de l'Esglèsia de la Sang, pertanyents a les primeres famílies que varen repoblar la ciutat amb la conquesta del Rei Jaume I. I així es podrien enumerar infinitat d'exemples d'escuts que podem trobar en el nostre entorn, cadascun amb distintes simbologies representades perles imatges que els composen.

Però aquests elements visuals provinents de l'edat mitjana no han estat alienes als canvis socials, així aquelles marques poblacionals, heràldiques o gremials, han experimentat transformacions amb el temps fins arribar al logotip o símbol. L'escut d'Onda sense anar més lluny, s'ha transformat des del temps de la carta pobla que data de l'any 1248, ha anat afegint o llevant elements en funció de la moda i la necessitat de l'època fins arribar en l'actualitat, a convertir-se en una marca de disseny senzill i concís conforme a les últimes tendències.

Avui en dia trobem marques i logotips a tot arreu, a la roba, a les tendes, als restaurants, als cotxes, als equips esportius, a les administracions, etc. Sempre destacant els elements que els caracteritzen i generalment identificant el seu grup d'usuaris. A Onda es molt habitual veure en les façanes de les fàbriques de taulells imatges molt potents amb aquests elements visuals, que també han sofert aquests canvis en les seves marques des de l'escut al logotip.

El projecte a tingut tres fases d'actuació:

· Primer fase: visita de l'educador del Museu al centre educatiu, on mitjançant imatges dels taulells medievals, escuts que trobem per Onda, logotips, etc. Es va mantindre una xarrada amb els alumnes per reflexionar sobre aquests canvis i la influència dels escuts i els logotips en les nostres vides, deixant preguntes a l'aire com: Per que l'escut de l'ajuntament d'Onda te tres roses? Quina simbologia te l'escut del Col·legi Baltasar Rull? On podem trobar escuts? (roba, cotxes, equips de futbol...) Les vostres famílies tenen escuts? Quin significat trobeu? Coneixeu cases d'Onda amb escuts? Se'n poden trobar?...

· Segona fase va consistir en l'elaboració en paper i per equips, d'esbossos d'escuts. Escuts inventats, l'escut del centre, de l'ajuntament, de la Generalitat Valenciana...

· Tercera fase: Elaboració dels escuts en taulells. Mitjançant la tècnica de decoració amb canya i recolzant-se en cavallets, cada equip ha traslladat a ma alçada els seus esbossos als taulells per a la seva posterior cocció per a ser entregades les obres finals als autors.

L'activitat l'han realitzada al voltant de seixanta alumnes de cinquè de primària que han mostrat una gran predisposició i destresa en tot el projecte, donant com a resultat unes creacions molt vistoses i en alguns casos plenes d'enginy i tècnica depurada tenint en compte la dificultat que els ofereix una tècnica tant nova per a ells.

[+] Ir al archivo de noticias